gereformeerd leven in nederland

14 juni 2024

Onze schuld is afgelost!

Filed under: Uncategorized — B. de Roos @ 07:00
Tags: , ,

“Namens Christus smeken wij: laat u met God verzoenen. Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem”.
Dat schrijft Paulus in 2 Corinthiërs 5.
De verzoening met God – die creëert eenheid in de gemeente. De verzoening met God is het feit dat de kerk bijeenbrengt.
Het gaat niet in de eerste plaats om het gevoel van gemeenschap in de kerk.
Het gaat niet in de eerste plaats om de sfeer in onderlinge gesprekken.
In de kerk hebben heel veel verschillende mensen één ding gemeen: hun zondeschuld is door Jezus Christus, hun Heiland, afgelost. Eens en voor altijd[1].

Daar gaat het om in de kerk.
Het gaat dus niet om fraaie formuleringen.
Het gaat dus niet om redenaarskunst.

Intussen zijn in de kerk beste prekers en goede sprekers natuurlijk mooi meegenomen.
En in Corinthe doet dat er zeker toe.
In een toelichting op dit Bijbelboek staat onder meer geschreven: “De christenen in Corinthe houden van sprekers die mooi kunnen vertellen, mooier dan Paulus het kan. En van sprekers die deftiger zijn dan die armoedige Paulus. ‘Als christen moet je stralen zoals Christus straalt’, vinden zij. ‘Nee, als christen moet je lijden zoals Christus geleden heeft’, zegt Paulus. De apostel legt uit dat hij moet lijden. Dat hoort bij de opdracht die hij van God gekregen heeft: overal het goede nieuws vertellen”.
Dat goede nieuws is: Jezus Christus droeg onze zonden; nu ontvangen wij vrijspraak!
Nogmaals, in de kerk gaat het niet om mooie woorden. Het is aangenaam als de voorganger fraaie formuleringen gebruikt, maar een must is het niet[2].

Jezus Christus droeg onze zonden – dat is een oude boodschap.
Misschien zijn wij anno 2024 geneigd om te zeggen: ‘Daar kunnen we vandaag niet meer mee aankomen. Dat bericht slaat niet meer aan’.
Dit nu is onzin. Nonsens. Het is bovendien ongepast doemdenken.
Een columnist schreef onlangs in een bijlage van het Nederlands Dagblad: “‘Kerk vergrijst maar moskee niet’, vatte KRO-NCRV de meest recente cijfers over de religieuze betrokkenheid in Nederland samen. Ten opzichte van tien jaar geleden is volgens het CBS het verval onder rooms-katholieken het grootst, bij protestanten iets minder en blijft de islamitische gemeenschap stabiel. Christenen zijn pensionado’s die in een geloofsovertuiging uit het verleden zijn blijven hangen, is het beeld dat uit de rekenmachines van het CBS naar voren komt.
Die cijfers sluiten aan bij het gevoel dat veel mensen, binnen en buiten de kerk, zullen hebben over een vergrijzend en verdwijnend christendom. Toch zijn er ook andere ontwikkelingen die niet door gangbare statistieken gevangen worden.
Met misschien wel het meest opmerkelijke, maar nauwelijks opgemerkte feit dat het aantal oosters-orthodoxe christenen in ons land enorm is toegenomen, vooral door migratie.
Met 250.000 (!) gelovigen is de orthodoxie de derde christelijke stroming in Nederland en zijn er meer orthodoxe christenen in ons land dan remonstranten, doopsgezinden, oudkatholieken, lutheranen én Nederlands-gereformeerden samen”.
Kortom – deze oude boodschap vindt ook vandaag gehoor![3]

Natuurlijk wordt het evangelie vaak tegengesproken en onderuitgehaald. Massa’s mensen zeggen: God en Zijn Woord zijn helemaal niet overtuigend. Ga maar na:
een oude blanke Man in de lucht…
een niet-lichamelijke God, die toch biologische functies heeft…
een alwetende God…
een volmaakt goede God…
een almachtige God…
een sprekende en redenerende God…
God die mensen laat voelen dat hij bestaat…
God die gebeden verhoort…
dat is toch geheel en al onmogelijk?
Het Amerikaanse online-magazine Huffington Post somde eens niet minder dan 21 redenen op om niet in God te geloven… kunt u nagaan![4]

Maar daarmee is niet alles gezegd.
Want kunnen gelovige mensen onomstotelijk bewijzen dat de God van hemel en aarde echt bestaat? Godsdienstfilosoof Jeroen de Ridder heeft eens gezegd dat dat afhangt van je definitie van het woord ‘bewijs’. “Als je bedoelt: keihard bewijzen zoals je in de wiskunde dingen kunt bewijzen, dan is het antwoord heel simpel: zulk bewijs bestaat niet. Maar als je met bewijs bedoelt ‘juridisch bewijs’, dat wil zeggen redelijk plausibele argumenten, dan wel”.
Harde bewijzen voor het bestaan van God? Nee, die bestaan niet. “Maar”, zegt De Ridder, “dat lukt met bijna niets in de wetenschappen buiten de wiskunde. Je hebt altijd te maken met waarschijnlijkheden. Soms is iets 99,9 procent zeker, soms 75 procent. Het bestaan van elektronen is ook niet voor honderd procent bewezen. Het is extreem waarschijnlijk dat ze bestaan, maar omdat je ze niet kunt observeren, zal er altijd ruimte blijven voor twijfel”[5]

Conclusie: geloof in Christus’ verlossingswerk en vertrouwen op Gods beloften – dat alles moet ons, op de keper beschouwd, door God gegeven worden!
Dat staat trouwens ook in 2 Corinthiërs 5: “Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden. En dit alles is uit God, Die ons met Zichzelf verzoend heeft door Jezus Christus, en ons de bediening van de verzoening gegeven heeft”[6].

Laten nieuwe mensen daarom maar intens blij wezen.
Jezus heeft ons bevrijd van Gods straf.
Er is alle reden om bewonderend en enthousiast in te stemmen met Psalm 71:
“Uw grote daden zal ik prijzen.
Heer, uw gerechtigheid
verkondig ik altijd.
U wilde mij steeds onderwijzen.
Van jongsaf mocht ik leren
uw wonderen te eren.

Ten hemel reikt voor ieders ogen,
Heer, uw gerechtigheid
en grote majesteit.
Hoe machtig bent U in vermogen!
Wie kan U evenaren,
uw wonderen verklaren?”[7].

Noten:
[1] In deze alinea citeer ik 2 Corinthiërs 5:20b, 21.
[2] In deze alinea citeer ik van https://www.debijbel.nl/bgt/bijbelboeken/nieuwe-testament/korintiers ; geraadpleegd op zaterdag 8 juni 2024.
[3] Het citaat in deze alinea komt uit: Jan-Willem Wits, “Ongemerkt groeit de orthodoxie” – column in: Zondag, bijlage bij het Nederlands Dagblad, zaterdag 8 juni 2024, p. 3.
[4] In deze alinea gebruik ik https://www.huffpost.com/entry/god-is-unconvincing-to-sm_b_13359362; geraadpleegd op zaterdag 8 juni 2024.
[5] In deze alinea citeer ik van https://www.quest.nl/maatschappij/cultuur/a30269060/bewijzen-bestaan-god-hoe-argumenten/ ; geraadpleegd op zaterdag 8 juni 2024.
[6] Uit Gods Woord citeer ik 2 Corinthiërs 5:17, 18.
[7] Psalm 71:9 en 11 – berijmd; Gereformeerd Kerkboek-1986.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.