gereformeerd leven in nederland

24 juni 2024

Sneeuwwit

Filed under: Uncategorized — B. de Roos @ 07:00
Tags: , , ,

“Kom nu, laten wij samen een rechtszaak voeren, zegt de Heere. Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw; al waren ze rood als karmozijn, ze zullen worden als witte wol”.
Hierboven staan woorden uit Jesaja 1. En het zijn bijzondere woorden. Immers: de God van hemel en aarde spreekt mensen die door zonden bezoedeld zijn voor eeuwig vrij![1]

In juli 2020 schreef ik naar aanleiding van diezelfde woorden: “Wat is de boodschap van Jesaja 1?
Het volk van God meent religieuze plichtplegingen te kunnen combineren met goddeloosheid. Iemand schrijft: ‘Het onreine volk camoufleert zijn gebrek aan relatie en oprechtheid door een groot ceremonieel op feestdagen (…). Daarom verbergt God zich zodat Hij het gebed niet hoeft aan te zien, en daarom ook hoort Hij niet’.
Men zou denken: nu volgt er een zwaar oordeel. Een langdurige straf. Het volk zal lange jaren te maken krijgen met Gods woede. Want dit kan niet zo!
Maar nee.
De God van het verbond komt met een andere boodschap. Namelijk deze: wie Mij gehoorzaamt, ontvangt vergeving. Oftewel: wie Mijn wetten en regels eerbiedigt heeft toekomst. Maar wie denkt het zonder God af te kunnen moet er op rekenen dat de dood dichtbij is. Er is geen toekomst meer voor mensen die de Verbondsgod wensen te negeren!
(…) De kwestie is: God eren of God negeren!
Ten diepste zien wij hier de kloof tussen kerk en wereld – de antithese”[2].

In Jesaja 1 staan de zaken op scherp.
Het woord ‘opstand’ blijkt in de profetie van Jesaja een centraal woord. De begrippen ‘opstand’ of ‘opstandig’ komen we tegen in de hoofdstukken 1, 30, 36, 43, 65 en 66. We praten dus niet zomaar over antipathie of tegenzin. Nee, het gaat in Jesaja’s profetieën om regelrechte revolutie!
God proclameert de noodzaak van een vollledige ommekeer: “Was u, reinig u! Doe uw slechte daden van voor Mijn ogen weg! Houd op met kwaad doen, leer goed te doen, zoek het recht! Help de verdrukte, doe de wees recht, bepleit de rechtszaak van de weduwe!”.
Het kerkvolk moet leren goed te doen.
Er is een andere basishouding nodig.
Het volk moet zichzelf en anderen voortdurend corrigeren. Waarom? Omdat mensen er in deze wereld een bende van maken. De zonde vervuilt deze wereld voortdurend![3]

De hervormde dominee C. den Boer (1931-2019) gaf in een preek over Jesaja 1:18 eens de volgende typering.
De Here kondigt af: “Laten wij de zaken eens goed met elkaar bespreken. U en ik krijgen de kans om met de Heere in beraad te gaan. Zeg nu maar eerlijk waarin u gezondigd hebt en laat de Heere die zonden u dan maar kwijtschelden. Vergeet niet, dat u geen vergeving ontvangt dan alleen, als u door God wordt vrijgesproken. En dan zal het u niet baten, als u allerlei uitvluchten zoekt om aan het oordeel van God te ontkomen. U kunt niet met de Heere in het reine komen, door u te verontschuldigen, door te zeggen: ‘Ja, Heere, maar wij zijn immers allemaal zondaren’”.
Wij verdienen een levenslange veroordeling.
Er gebeurt echter een wonder. Wie zijn zonden oprecht belijdt, ontvangt vergeving! Zijn of haar leven wordt op ongekende en wonderlijke wijze verschoond![4]

Jesaja laat zien hoe het onrecht in de wereld weer recht wordt.
De hemelse God voert een majestueuze saneringsoperatie uit!
De Verbondsgod is, om zo te zeggen, de Specialist in dieptereiniging. God bereikt alle hoekjes in ons hart!

Die sanering, die reiniging brengt ons bij de actualiteit.
Ruim een week geleden, op zaterdag 15 juni, werd er in Dordrecht geprotesteerd tegen Chemours, een fabriek die bekend staat om de PFAS-uitstoot.
PFAS is de afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft op een website: “Van een aantal PFAS is bekend dat ze ongewenste eigenschappen hebben. PFAS kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu”.
Wij kunnen er niet omheen: de mens verontreinigt de schepping. Hoe komt dat? Dat komt omdat de mens zelf besmeurd en bevlekt is.
Tijdens die demonstratie in Dordrecht liep een buurtpastor rond met een kartonnen bord, waarop geschreven stond: ‘De schepping zucht’. Dat is ontegenzeglijk waar. Mens en dier – ja, alle schepselen – zuchten onder de zonde en de verregaande gevolgen daarvan. Maar gelovigen zijn ook in verwachting. Ja, allemaal. Leest u maar mee in Romeinen 8: “Want wij weten dat heel de schepping gezamenlijk zucht en gezamenlijk in barensnood verkeert tot nu toe. En dat niet alleen, maar ook wijzelf, die de eerstelingen van de Geest hebben, ook wijzelf zuchten in onszelf, in de verwachting van de aanneming tot kinderen, namelijk de verlossing van ons lichaam”.
Die verlossing is mogelijk door het levensreddende werk van Jezus Christus, de Heiland der wereld[5].

De zonde vervuilt deze wereld voortdurend – jazeker.
Maar de beloften van vergeving en eeuwig leven zijn, dankzij Jezus’ werk, voor altijd geldig.
Er komt een moment dat alle milieuproblemen uit de wereld zijn. Eens zullen wij ons nooit meer zorgen maken over vervuiling. Nee, ook niet over PFAS.
Het kerkvolk van de eenentwintigste eeuw mag daarom met de dichter van Psalm 51 instemmen:
“Voltrek de reiniging en raak mij aan
met bloed en hysop, dan ben ik genezen.
Was mij geheel, en uit de nacht herrezen
zal ik dan sneeuwwit voor uw ogen staan”[6].

Noten:
[1] In deze alinea citeer ik Jesaja 1:18.
[2] Dit citaat komt uit mijn artikel ‘Aan God alleen de eer’. Hier gepubliceerd op maandag 27 juli 2020. Te vinden op https://bderoos.wordpress.com/2020/07/27/ .
[3] In deze alinea citeer ik Jesaja 1:16,17.
[4] In deze alinea gebruik ik https://www.dsdenboer.nl/Preken.asp?act=ot (preek over Jesaja 1:18); geraadpleegd op maandag 17 juni 2024.
[5] In dit artikel gebruik ik: “Met de Bijbel in de hand protesteren tegen PFAS”. In: Nederlands Dagblad, maandag 17 juni 2024, p. 2. Uit Gods Woord citeer ik Romeinen 8:22, 23.
[6] Psalm 51:4 – berijmd; Gereformeerd Kerkboek-1986.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.