gereformeerd leven in nederland

28 juni 2024

De Tien Geboden in de schoollokalen

Filed under: Uncategorized — B. de Roos @ 07:00
Tags: ,

“Scholen in Louisiana moeten tien geboden ophangen, critici vinden het ‘ongrondwettelijk’”. Aldus kopt het Nederlands Dagblad op vrijdag 21 juni 2024.

Een paar citaten uit het bericht:
“In de wet staat dat de tien geboden duidelijk leesbaar in alle klassen moeten hangen. Woensdag werd de wet ondertekend door de Republikeinse gouverneur Jeff Landry. De verplichting geldt voor alle scholen die overheidsgeld ontvangen, van peuterschool tot universiteit”.
“Als je de wet wilt respecteren, moet je beginnen bij de oorspronkelijke wet die aan Mozes werd gegeven. Hij kreeg zijn geboden van God”, zei gouverneur Jeff Landry.
“President en mede-grondlegger van de Verenigde Staten James Madison (1751-1836), zei eens: ‘De toekomst van onze nieuwe natie hangt af van ons vermogen onszelf te besturen volgens de morele principes van de tien geboden’”.
“Een groep organisaties die zich inzetten voor burgerlijke vrijheid, heeft aangekondigd de wet bij de rechter aan te vechten. Volgens hen is de wet ‘schaamteloos ongrondwettelijk’ en een schending van de scheiding tussen kerk en staat. De organisaties zijn bang voor ‘religieuze dwang’. Scholieren die leerplichtig zijn, kunnen namelijk niet aan de religieuze boodschappen ontkomen”.
“Op 1 januari 2025 moeten alle scholen voldoen aan de verplichting. In de aangenomen wet staat de tekst die scholen moeten hanteren uitgespeld, en ook het formaat van de poster staat vast. Voor de posters krijgen scholen geen overheidsgeld; in de wet staat dat deze gefinancierd kunnen worden met giften”[1].

Wat zou het mooi zijn als de Tien Geboden in Amerikaanse schoollokalen komen te hangen! Want of zij het nu willen of niet, de kinderen worden dan geconfronteerd met de heilzame regels die God geeft. Het zou prachtig zijn als dat ook in Nederland zo was!

Intussen behoren we te bedenken dat godsdienstvrijheid een groot goed is. God is geen hemelse kracht van dwang en druk.
In Nederland kennen we gelukkig godsdienstvrijheid. In Nederland gaan we onbekommerd om met mensen die bijvoorbeeld de islam of het hindoeïsme aanhangen.  
De Tien Geboden aan de muur? Dat is een goede zaak. Maar er is meer nodig. Het onderwijs in de klas moet, om zo te zeggen, doortrokken zijn van het volgen van Christus. Het moet uiteindelijk duidelijk worden dat de hemelse Heer een liefdevol bevel van geloof en bekering geeft. Waarom geeft Hij een bevel? Omdat het niet opvolgen van dat bevel levensbedreigend kan zijn.

De God van het verbond is liefdevol in heel Zijn werk.
Hij komt naar de mensen toe. Denkt u maar aan Genesis 3: “En de Heere God riep Adam en zei tegen hem: Waar bent u?”. En aan Jesaja 45: “Wend u tot Mij, word behouden, alle einden der aarde, want Ik ben God en niemand anders”. En aan Johannes 3: “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft”.
De God van hemel en aarde nodigt ons van harte uit om bij Hem te komen![2]

Ergens op het internet staat te lezen: “God is een gentleman. Hij reikt ons de hand in Jezus, Hij stelt zich kwetsbaar op vanuit Zijn heilige liefde, en geeft ons de ruimte om Hem te antwoorden. Pak jij zijn hand aan, geloof je en volg je Hem?”
Is God een keurige Man die de deur voor dames open houdt?
Nee, die voorstelling doet geen recht aan de werkelijkheid. De uitnodiging die de Verbondsgod uit laat gaan is heel dringend! Als wij die uitnodiging niet aannemen gaat het helemaal fout met ons. Gods uitnodiging is dus ook een attentiesein. Gods uitnodiging komt heel dicht bij een alarmsignaal![3]

Wat zou het mooi zijn als de Tien Geboden in Amerikaanse schoollokalen te lezen zouden zijn!
Maar met lezen alléén komen mensen er niet. In Amerika niet. En in Nederland ook niet.
Wie in dit aardse leven met God optrekt, gaat veranderen!

Denk in dit verband maar aan Colossenzen 2.
Dankzij Christus hebben Gods kinderen hun ‘oude ik’ uitgetrokken.
Wanneer begon dat proces? Antwoord: bij de doop. Toen zijn zij, om zo te zeggen, met Christus gestorven en begraven. En daarna zijn zij met en door Christus uit de dood opgestaan. Zij zijn uit de dood teruggeroepen en weer tot leven gewekt.
Voor wie in Jezus Christus gelooft, geldt: de schuld is vergeven!
In Colossenzen 2 staat het zo: “En Hij heeft u, toen u dood was in de overtredingen en het onbesneden zijn van uw vlees, samen met Hem levend gemaakt door u al uw overtredingen te vergeven, en het handschrift dat tegen ons getuigde, uit te wissen. Dit handschrift was met zijn bepalingen tegen ons gericht, en Hij heeft dat uit het midden weggenomen door het aan het kruis te nagelen. Hij heeft de overheden en de machten ontwapend, die openlijk te schande gemaakt en daardoor over hen getriomfeerd”[4].

Dat alles kunnen wij niet tot in de finesses uitleggen. Ook in 2024 schiet onze denkkracht op dit punt volkomen tekort. We kunnen dit niet uittekenen. Wij kunnen dit evenmin uitbeelden.
Wij kunnen weinig meer doen dan: geloven in Christus’ wonderlijke verlossingswerk.
Veel meer kunnen wij niet doen.
Veel meer hoeven wij niet te doen.

Terug naar die schoollokalen in Louisiana.
Wat zou het mooi zijn als de Tien Geboden daar in de schoollokalen komen te hangen!
Maar er moet meer gebeuren. Dat is nu wel duidelijk.

Laten wij Gods geboden maar eerbiedigen.
Laten wij – in Amerika en in Nederland – maar bidden tot God: ‘geef ons kracht om naar Uw geboden te leven’!

Noten:
[1] “Scholen in Louisiana moeten tien geboden ophangen, critici vinden het ‘ongrondwettelijk’”. In: Nederlands Dagblad, vrijdag 21 juni 2024, p. 11.
[2] In deze alinea citeer ik achtereenvolgens Genesis 3:9, Jesaja 45:22 en Johannes 3:16.
[3] De gedachte ‘God is een gentleman’ is te vinden op https://rotterdam.nazarene.nl/nl/artikelen/devotional/172-god-is-a-gentleman.html ; geraadpleegd op vrijdag 21 juni 2024.  
[4] Colossenzen 2:13-15.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.