gereformeerd leven in nederland

10 juli 2019

Ongeldige akte

Filed under: Uncategorized — B. de Roos @ 07:00
Tags: ,

Tegenwoordig is, in het algemeen, ons handschrift niet zo belangrijk. Computervaardigheden staan meer op de voorgrond.

Welnu, de Bijbel wijst ons niettemin op het handschrift van God.
Dat lijkt in 2019 een beetje ouderwets. Archaïsch. Een beetje uit de tijd. Maar in het Woord van God gebeurt het wel. Met enige nadruk, ook nog. Leest u maar even mee in Colossenzen 2: “…Hij heeft u, toen u dood was in de overtredingen en het onbesneden zijn van uw vlees, samen met Hem levend gemaakt door u al uw overtredingen te ​vergeven, en het handschrift dat tegen ons getuigde, uit te wissen. Dit handschrift was met zijn bepalingen tegen ons gericht, en Hij heeft dat uit het midden weggenomen door het aan het kruis te nagelen[1].

Voor dat woord ‘handschrift’ staat in het Grieks cheirographon. Dat woord duidt op een handgeschreven akte.
Zo’n akte komen u en ik bijvoorbeeld ook in Deuteronomium 24 tegen. Daar betreft het officiële echtscheidingsbrieven[2].
Het woord cheirographon wordt tevens gebruikt voor een schuldbekentenis of een schuldigverklaring.
Een uitlegger noteert erbij: “Wanneer de schuld was afbetaald werd de cheirographon ongeldig gemaakt door deze met een scherp voorwerp te doorboren.
Maar de cheirographon werd ook gebruikt bij de kruisiging van een crimineel. Alle aanklachten (soms een hele waslijst) werden op een stuk perkament geschreven en aan het kruis van de misdadiger vastgenageld, zodat iedereen kon zien waarvoor hij was veroordeeld. In het Latijn werd de schriftelijke aanklacht een titlos genoemd. Johannes gebruikt het woord titlos voor de beschuldiging die op het kruis van Jezus hing (…). De aanklacht tegen Jezus was opmerkelijk: ‘koning der Joden’!”.
En:
“Paulus maakt aan de hand van dit voorbeeld duidelijk dat het document waarop al onze zonden staan geschreven, dat is ‘alles dat tegen ons getuigde’, met Jezus aan het kruis is genageld. Daardoor zijn wij vrij van iedere aanklacht. Jezus heeft dus niet met de Tora afgerekend, maar met onze schuld!”[3].

De schuldverklaring is aan het kruis genageld. En wel naast Degene die niet schuldig was. Aan dat kruis hing, om zo te zeggen, een hele waslijst van aanklachten. Aanklachten tegen Gods kinderen. Aanklachten waarin de Heiland niet schuldig was.
Die hele lange lijst heeft gehangen naast Jezus Christus, de Man die de straf voor onze zonden onderging.

Jezus Christus heeft heel de straf gedragen. Het kruis is weg. Het officiële document van de aanklacht is weggehaald. En dat document is nu niet meer geldig; er zitten immers gaten in!
Dat is een grote troost. Wij komen allen in ons leven grote moeilijkheden en kleine problemen tegen. Daar wordt het in het leven beslist niet makkelijker van.
Maar altijd mogen we het weten: wij zijn vrij van schuld! Dankzij onze Heiland!

Het is van enige importantie om het bovenstaande goed voor ogen te houden.
Vandaag de dag zijn we voorzichtig geworden met het aanwijzen van Gods hand in de geschiedenis.
De bekende ND-journalist Aad Kamsteeg schreef in maart jongstleden in een column over dit onderwerp: “Vraag je bij sommige gebeden af of een even oprecht christen als jij niet bezig is God precies het tegenovergestelde te vragen. Sluit voorts Gods hand niet op in alleen maar positieve gebeurtenissen. En, ten slotte, wees er niet te snel zeker van dat wij zouden weten wat Gods bedoeling met allerlei ontwikkelingen is”.
Terecht maant Kamsteeg tot enige voorzichtigheid.
Hij schrijft ook: “Maar is ons in de Bijbel beloofd dat Gods bedoelingen in de wereld van de feiten een open boek zijn voor ons? Zeker, we weten wat het effect kan zijn van bepaald gedrag. Bij volharding in het kwaad kan God mensen overgeven aan zichzelf. Maar dat is wat anders dan denken te weten waartoe er een Auschwitz was, er massaal vluchtelingen naar Europa komen, Hillary Clinton nipt van Donald Trump verloor. Wat we wel moeten weten? Hoe we naar Gods wil moeten omgaan met de situatie waarin Hij ons plaatst”[4].

Gods kinderen hebben relatief kleine denkramen. Zij kunnen, hier op aarde, nooit precies uitleggen waar en hoe God werkt. Maar zij weten wel dat Hij werkt. De hemel is, om zo te zeggen, vol bedrijvigheid!

Gods kinderen kunnen zich daarom toch vol overgave bij de God van hemel en aarde melden. En als zij zich bij hun God melden weten zij één ding volkomen zeker: er zit een gat in de akte van aanklachten; de akte is niet meer geldig! Jazeker, er was een waslijst van zonden en tekortkomingen. Maar daar worden wij niet meer op aangesproken. Want Jezus Christus, onze Heiland, heeft alle schulden afbetaald.

En anno Domini 2019 mogen we er zeker van zijn: de hand van God beschermt ons. Met zijn geweldige macht schermt God ons af; de wereld krijgt geen vat meer op ons.
Derhalve mogen wij met Psalm 3 zingen:
“Ik zal vol nieuwe moed,
daar mij zijn hand behoedt,
tienduizenden niet vrezen.
Al word ik opgejaagd,
van elke kant belaagd,
de HEER zal met mij wezen”[5].

Noten:
[1] Colossenzen 2:13 en 14.
[2] Deuteronomium 24:1-4.
[3] Geciteerd van https://petersteffens.nl/artikel/is-de-wet-aan-het-kruis-genageld/ ; geraadpleegd op maandag 8 juli 2019.
[4] Aad Kamsteeg, “De Hand van God” – column in: Nederlands Dagblad, maandag 4 maart 2019, p. 13.
[5] Dit is het tweede deel van Psalm 3:2 – berijmd; Gereformeerd Kerkboek-1986.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.