gereformeerd leven in nederland

25 oktober 2017

Genderneutraal

Filed under: Uncategorized — B. de Roos @ 07:00
Tags: , ,

Er zweeft een nieuw begrip door het zwerk. Genderneutraliteit.

Niet zo lang geleden stond in de krant: “HEMA schrapt als eerste Nederlandse winkelketen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Vanaf eind dit jaar verwijdert het warenhuis de aanduiding jongen en meisje van verpakkingen en kledinglabels, meldt de Volkskrant vandaag.
Volgens de Volkskrant is een Facebookbericht van een 10-jarig meisje de aanleiding geweest voor HEMA om de kinderafdeling genderneutraal te maken. Het meisje liet zo’n twee jaar geleden weten dat ze het beu was om ondergoed met roze hartjes te dragen. Ze wilde stoerder meisjesondergoed. HEMA kreeg naar eigen zeggen meer van zulke verzoeken”[1].

Persoonlijk voel ik mee met die moeder die schreef: “Ouders rollebollen over elkaar heen om met vrienden, bekenden en het internet te delen hoe ontzettend ruimdenkend en tolerant ze zijn. Ook de speelgoedgidsen spelen er op in. Wee de fabrikant die het in zijn hoofd haalt om alleen meisjes te fotograferen bij de schoonmaakspulletjes. Of wanneer jongens speelgoed er net iets stoerder uit ziet dan meisjesspeelgoed. Als ik eerlijk ben, snap ik die trend van genderneutraal opvoeden dus totaal niet. En om eerlijk te zijn vind ik het de grootste onzin.
Zelf heb ik 3 dochters die ik niet genderneutraal worden opgevoed. Waarom niet? Nou gewoon omdat die term nog niet zo ‘in’ was toen ik mijn oudste dochter in de schoot geworpen kreeg. Ik deed maar wat.
Kocht speelgoed voor haar op basis van wat ze leuk vond. Kleedde haar zoals ik dat leuk vond en zoals het bij haar paste. Lekker spontaan zonder vooropgezet plan. Ging prima. Voor zover ik weet heeft dochterlief er geen blijvende schade aan over gehouden. Ook bij dochter nummer 2 volgde ik mijn gevoel”[2].
Dat is nuchtere taal, lijkt me.

Een commentator van het Reformatorisch Dagblad noteerde: “De HEMA nam ook het voortouw bij de discussie over Zwarte Piet, maakt reclame voor het Suikerfeest terwijl het woord ”Pasen” vervangen moest worden door ”voorjaar”, en verkocht T-shirts met twee rookworsten of twee tompouces rond een homomanifestatie. Dat soort acties wijst op een agenda. De warenhuisketen ziet het blijkbaar als zijn taak klanten op te voeden en, tegen de heersende opinie in, politiek correcte keuzes te maken”[3].

Wat is, als het over dit punt gaat, de agenda van Gereformeerde mensen?
Die agenda staat in Gods Woord.
De kaders van Gods wet bepalen de uitgangspunten van ons christelijk handelen.

In verband met genderneutraliteit wijs ik vandaag graag op woorden uit Deuteronomium 22: “De ​kleren van een man mogen niet door een vrouw gedragen worden, en een man mag geen vrouwenkleding aantrekken, want ieder die dat doet, is voor de HEERE, uw God, een gruwel”[4].

Deuteronomium 22 gaat over rechten en plichten ten opzichte van de naaste. Zeg maar gewoon: over maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Stel dat u beesten tegenkomt die verdwaald zijn, maar die u herkent als dieren die behoren tot de veestapel van uw buurman. Zulke dieren mag u niet laten lopen. U moet ze naar de buurman terugbrengen. Datzelfde geldt ook voor kleren. Het feit dat u de buurman niet zo goed kent kan niet als excuus gelden.
Men moet maatschappelijk verantwoord bouwen. Wie dat niet doet, kan zomaar de grootst mogelijke ongelukken veroorzaken.
Bouwland moet men niet uitbuiten. De grond mag niet uitgemergeld worden.
Kortom: het leven dient te worden beschermd.

In die context staat het verbod met betrekking tot mannen die vrouwenkleding aantrekken, en andersom.
Het is duidelijk: de verschillen tussen mannen en vrouwen mogen  niet worden verdonkeremaand.
Mannen en vrouwen hebben ieder hun eigen taak in de maatschappij. Die taak is, als het er op aankomt, door de Here gegeven. Die opdracht mogen wij niet eigenmachtig veranderen. Niet dat daarmee onze plicht plotsklaps een makkie geworden is. Maar omdat onze opdracht een opgave van de Here is, kunnen we ‘m toch volvoeren; hoe moeilijk dat ook is.

Wij hebben allen ons ambt, onze plicht.
De God van het verbond geeft ons gaven om die plicht in het ambt aller gelovigen te vervullen. Daarbij hoeven wij ons niet anders voor te doen dan wij zijn.
Het adagium is: zorg goed voor elkaar. Niet vanwege het goede gevoel, maar simpelweg omdat de Here dat van ons vraagt.
Daarbij mogen we onze verschillende behoeften honoreren. Mannen hebben andere zorg nodig als vrouwen.

Vroeger moesten we allemaal zo nodig uniek wezen.
Tegenwoordig worden zo ongeveer alle mensen gelijkgeschakeld. Waarom? Omdat men bang is dat mensen ongelijkwaardig behandeld worden. En inderdaad – die vrees is gerechtvaardigd. Want zo gaat dat als mensen Gods wet negeren.
Dat hele gedoe met betrekking tot genderneutraliteit kan snel afgelopen wezen. Laat iedereen maar naar Gods Woord gaan leven. Daar wordt het een stuk eenvoudiger van.

Noten:
[1] “HEMA maakt kinderkleding genderneutraal”. In: Reformatorisch Dagblad, woensdag 20 september 2017, p. 12.
[2] Zie https://www.goodgirlscompany.nl/de-onzin-van-genderneutraal-opvoeden/ ; geraadpleegd op zaterdag 23 september 2017.
[3] Zie https://www.rd.nl/opinie/commentaar/kleren-maken-de-mens-bij-de-hema-1.1431362 ; geraadpleegd op zaterdag 23 september 2017.
[4] Deuteronomium 22:5.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: