gereformeerd leven in nederland

2 maart 2021

In dienst van de Schepper

Filed under: Uncategorized — B. de Roos @ 07:00
Tags: , , ,

Dit artikel begint met een vers uit Psalm 101:
“Al wie zich rein van hart en handen tonen,
zullen mij dienen, mogen bij mij wonen,
terwijl ik toornig de bedriegers wijs
uit mijn paleis”[1].

Waartoe zijn de mensen op aarde? Inderdaad – zij leven en werken ten principale om de Here te dienen. Als het in de Nederlandse Geloofsbelijdenis over de schepping gaat, staat centraal dat de mens ten dienste van zijn Heer moet staan. In het artikel dat over de schepping gaat, komt dat woord vlak na elkaar vier keer voor: “Wij geloven dat de Vader door zijn Woord — dat is door zijn Zoon — de hemel, de aarde en alle schepselen uit niets heeft geschapen, toen het Hem goed dacht. Ook heeft Hij aan elk schepsel zijn wezen en gedaante gegeven en zijn eigen taak om zijn Schepper te dienen. Ook nu nog houdt Hij ze alle in stand en regeert ze overeenkomstig zijn eeuwige voorzienigheid en door zijn oneindige kracht, opdat zij de mens dienen, zodat de mens zijn God kan dienen. Hij heeft ook de engelen goed geschapen, om zijn gezanten te zijn en zijn uitverkorenen te dienen[2].

Wij dienen, om met Colossenzen 1 te spreken, de Zoon van Gods liefde: “Hij [dat is Jezus Christus] is het Beeld van de onzichtbare God, de Eerstgeborene van heel de schepping. Want door Hem zijn alle dingen geschapen die in de hemelen en die op de aarde zijn, die zichtbaar en die onzichtbaar zijn: tronen, heerschappijen, overheden of machten; alle dingen zijn door Hem en voor Hem geschapen”[3].
De kerk is geen club. De kerk is geen willekeurige groep mensen. In de kerk is, om zo te zeggen, het paleispersoneel verzameld. Alle kerkmensen zijn functionarissen in het Koninkrijk van de Zoon van Vaders liefde[4].

Wat is de motivatie voor de activiteit van ons, kerkmensen? Wij eren en loven de heilige God voor het werk van Jezus Christus aan het kruis op Golgotha[5]. Alles wat wij doen staat in het teken van de manier waarop ons bestaan na dit aardse leven in de hemel wordt voortgezet!
Niet dat ons aardse leven zo opzienbarend is. In onze samenleving zijn christenen niet zomaar herkenbaar. Wij doen gewoon ons werk. Wij moeten gewoon naar het toilet. Wij betalen gewoon belasting. Toch is ons leven in een bepaald opzicht bijzonder. Wij bidden namelijk meerdere keren op een dag.

Paulus doet in Colossenzen 1 voor hoe dat moet. Na de groet, aan het begin van zijn brief, deelt hij mee dat hij dagelijks voor de christenen in Colosse bidt. Hij dankt God voor het geloof dat er in Colosse is. Overàl in de wereld bekeren zich mensen tot God. Zij worden vernieuwd. En ja, dat geldt ook voor de volgelingen van Christus in Colosse. Paulus bidt tot de Here: ‘Laat dat vernieuwingsproces dóórgaan!’ Hij bidt: ‘Here, geef de Colossenzen Geestelijk inzicht, en geef hen wijsheid’. Paulus weet: de hemelse God kan dan heel blij wezen met de kinderen die Hij in Colosse aangenomen heeft. Vanuit de hemel geeft Hij hen voortdurend krachten om op de ingeslagen weg verder te gaan. En één ding is zeker: er ligt een erfenis gereed. De Colossenzen hebben dus alle reden om God te danken. En dat zullen zij vast en zeker ook gaan doen.
De christenen in Colosse hebben, om zo te zeggen, een door de hemel geregelde emigratie meegemaakt. Ze hebben een verblijfsvergunning gekregen in het Koninkrijk van God.
Wij zijn, schrijft Paulus, gered door de dood van Gods Zoon. Door Zijn werk worden onze zonden vergeven![6]
Welnu, een zelfde gebed mogen wij in de mond nemen. En als wij bidden weten wij het: wij krijgen kracht van God. Wij mogen het ons realiseren: wij zijn op weg naar ons tweede vaderland, de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

Dat moet ons helder voor ogen staan. Zeker ook in deze tijd.
Vanwege het COVID 19-virus leven wij nog altijd in een tijd vol beperkingen. Er wordt hier en daar wat versoepeld. Maar er zit nog niet veel schot in. Zo ongeveer iedereen is verlegen met de situatie. De regering incluis. Voortdurend gebeuren er dingen die men niet had kunnen voorzien. Het Nederlands Dagblad schrijft op dinsdag 23 februari zelfs: “…toen onlangs het aantal besmettingen daalde, werden vrijwel alle beperkende maatregelen verlengd. Nu ze weer stijgen, komen er versoepelingen. Niet voor het eerst maakt het kabinet zich kwetsbaar voor de kritiek dat het maar wat doet. Dat van veel maatregelen het effect niet te berekenen blijkt, draagt bij aan dat beeld”[7]
In deze tijd moeten we God dienen. De verleiding is groot om het met dat dienen niet zo nauw te nemen. Per slot leven we met beperkingen. En van de weeromstuit wordt ons dienen ook een beetje beperkt.
Maar laat duidelijk zijn: elk schepsel heeft zijn eigen taak om zijn Schepper te dienen. Met beperkingen en al. Maar boven die beperkingen hangt geen spandoek: ‘Ontslagen uit ’s Konings dienst’. Zolang wij hier op aarde leven, is er ook de roeping tot Godsdienst!
Bidden – dat kan elke dag.
En bezig zijn – dat kan ook, zij het wellicht wat anders dan anders.

Soms is dat moeilijk – jazeker. Maar laten we niet vergeten dat de engelen er ook nog zijn. Zij dienen de door God uitverkoren kinderen. Zo lezen we daar ook over in de brief aan de Hebreeën: engelen zijn “allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven”[8].
Om met Psalm 103 te spreken:
“Looft engelen, zijn hoge majesteit,
krachtige helden, die aan alle oorden
als boden meldt zijn goddelijke woorden”[9].
De God van hemel en aarde geeft Zijn kinderen alles om op aarde de dienst te kunnen vervullen. Laten wij dus ons best maar doen – met beperkingen, maar tóch. De Here geeft ons nog mogelijkheden. Dus: vooruit maar. En laten we ’t niet vergeten: wij zijn onderweg naar de mooiste toekomst die er is!

Noten:
[1] Psalm 101:5 – berijmd; Gereformeerd Kerkboek-1986.
[2] Nederlandse Geloofsbelijdenis, artikel 12.
[3] Colossenzen 1:15 en 16.
[4] Zie Colossenzen 1:12 en 13: “Daarbij danken wij de Vader, Die ons bekwaam heeft gemaakt om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht. Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde”.
[5] Zie hierover https://www.goddienen.nu/god-dienen/ ; geraadpleegd op dinsdag 23 februari 2021.
[6] Zie Colossenzen 1:1-14.
[7] “Het coronabeleid blijft zwabberen”. In: Nederlands Dagblad, dinsdag 23 februari 2021, p. 1.
[8] Hebreeën 1:14.
[9] Psalm 103:8 – berijmd; Gereformeerd Kerkboek-1986.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.